Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2HH0
Z7_PPGAHG800PTQ60QP77PFS121N2

Туристическа информация

Дата на публикуване: 20.08.2020
Последна актуализация: 07.01.2022

Туризъм

Близостта на общината с големите областни градове София и Пловдив, както и зимния курорт „Боровец“, предоставя големи възможности и потенциал за развитие на туризма в разнообразните му форми.

На територията на общината се намира първото частно сертифицирано летище в България, което се приема като една от местните атракции и има благоприятно влияние за настоящото и бъдещо развитие на Долна баня като туристически курорт.

Мекият планински климат, чистият въздух и богатата природа са благоприятни фактори за развитието на общината като желана туристическа дестинация.

Най-голямото богатство  са Минералните извори. В границите на Долнобанската котловина се намира един от най-мощните и интересни термоводни басейни в Рило-Родопската област и Средногорието. Към 1700 г. Хаджи Радослав от Костенец построява две сгради около минералните извори в горната част на котловината. Едната била изградена върху римски основи и днес е известна като „Римската баня“,  другата е запазена като женско отделение на днешната хигиенна баня. През 2014 г. с финансови средства по “Програма за развитие на селските райони”   Римската баня е реконструирана, като напълно е запазен архитектурният и облик. И до ден днешен Римската баня е един от символите и забележителностите на община Долна баня.

В града има действащо туристическо дружество - „Ибър”, което е наследник на създадения на 18.04.1902 г. клон „Ибърски турист” към Българското туристическо дружество - гр.София, чийто председател, тогава е професор Александър Балан. Инициативата е на даскал Атанас Цветков, който е и неговият пръв председател. То е първото селско туристическо дружество в България, което и до днес работи активно, като целогодишно организира туристически преходи. Община Долна баня разполага с две хижи - Хижа ”Гергиница” и Хижа “Венетица”, находящи се на територията на с. Свети Спас, които приютяват местни и туристи целогодишно. 

Село Свети Спас – бившата Вилна зона Долна баня, предоставя много възможности за туризъм, планинско колоездене, излети, разходки, бране на гъби и билки. 

На територията на гр. Долна баня работят два хотела с топли минерални извори и къщи за гости, които всекидневно приемат голям поток от туристи и гости.

Традиционно туризма е приоритетен икономически сектор за община Долна баня. Неговото развитие е свързано със създаване на цялостна концепция за изграждане, предлагане и управление на подходящи туристически продукти, инфраструктура и човешки ресурси в региона. Основен ангажимент на органите на местната власт в лицето на Общински съвет, Кмета и общинската администрация е  да създадат условия за успешни инвестиции в сектор туризъм и съпътстващите го дейности. Амбицията на общинската управа е да работи в насока повишаване на туристическия поток, като използва неизчераемият ресурс от природни дадености.  Общината има много, което да предложи на почиващите: чиста и красива природа, топли минерални извори,  история и запазени традиции. 

Общината може да се похвали с многообразен и привлекателен културен календар, който включва фолклорни чествания, празници и фестивали, които разкриват широк потенциал за обвързване на културните дейности с туристическата индустрия в общината.

Главни предимства в сферата на туризма за община Долна баня:

 • Добро геостратегическо местоположение и лесен достъп;
 • В близост до международни пътища като например : А1, E79, E80;
 • Достатъчно на брой места за настаняване и подслон с добри условия, както и заведения за хранене и добра ресурсна обезпеченост със специализирани кадри; 
 • Богат на минерални извори район с възможност за разнообразни процедури с минерална вода;
 • Историческо и културно многообразие,  което позволява създаване на разнообразни туристически продукти; 
 • Недокосната планинска природа, предоставяща възможност за планински туризъм и богато културно и историческо наследство;
 • Качествена и здравословна храна от местни производители;
 • Традиционно гостоприемно население и позитивна нагласа към туризма;

Хотели

 • Хотел "Долна баня"

Адрес: гр. Долна баня, ул. "Търговска" №  2

email: dolnabania@abv.bg

 

 • Хотел "Никол"

Адрес: гр. Долна баня, ул. "ул. Илинденско въстание" № 10

email: info@hotel-nikol.com

 

 • Семеен хотел "Цветелина Палас"

Адрес: гр. Долна баня, ул. "Търговска" №109

email: tzvetelinapalace.db@abv.bg

 

 • Комплекс "Европа"

Адрес: гр. Долна баня, ул. „Търговска” № 7

email: info@hotel-europe-bg.com

Къщи за гости

 • Къща за гости "Далия"

Адрес: гр. Долна баня, ул. "Иглика" № 36

 

 • Къщи за гости "Кедър "

Адрес: гр. Долна баня, ул. "Рилско шосе" № 7

email: reservation.kedar@gmail.com

 

 • Къща за гости "Веселата къща"

Адрес: с. Свети Спас, общ. Долна баня, ул. "Гергиница" № 3

 

 • Къща за гости "Ибър"

Адрес: с. Свети Спас, общ. Долна баня, ул. "Янул Черньо" № 4

 

 • Къщи за гости „Калина “

Адрес: гр. Долна баня, ул. " Георги Кирков" № 21

email: office@kalinacomplex.com

 

 • Къща за гости „Ела“

Адрес: с. Свети Спас, общ. Долна баня, ул. "Шипка" № 5

Хижи

 • хижа Гергиница - намира се в полите на Североизточна Рила, в село Свети Спас с надморска височина 820 метра.Хижата разполага с 40 места, 7 бунгала с по две и три легла.Изходен пункт е за пешеходци и коло-маршрути:

- за село Костенец и курорта Костенец - 2,5 часа

- за село Радуил и манастир „Св.Св. Петър и Павел”- 1 час

- за хижа ”Венетица” - 1,5 час

Хижа Гергиница

 • хижа Венетица - н.в.1400 метра.Намира се на 1,5 час път от х.”Гергиница” в южна посока, в местността „Конярника”.Разполага с 30 места.Тя е изходен пункт:

- за х.”Белмекен” - 4,5 часа

- за х.”Марица” - 8 часа

- за курорта Костенец - 3 часа

- за връх „Ибър” и връзка с международен маршрут Е 8 - 5 часа

- за спортно градче „Белмекен” - 8 часа

Хижа Венетица

 

Забележителности

Римската баня - На територията на Костенско-Долнобанското корито има четири минерални извора с лековита вода, с построени още в миналото бани за къпане и лечение. Към 1700 год. Хаджи Радослав построява две сгради около минералните извори. Едната е била изградена върху римски основи и днес е известна като Римската баня, другата е запазена като женско отделение на днешната хигиенна баня.

"Щраусово забавление" - Във фермата се отглеждат „ черни африкански щрауси.Фермата разполага и с ресторант. Посетителите могат да закупят разнообразни сувенири и дрехи, произведени от щраусови яйца и пера.Много често посетителите на фермата биват възнаградени с атрактивен „ танц на любовта”,изпълняван от мъжките щрауси, които много обичат да са в компанията на гостите на„Щраусово забавление”.

Летище Долна баня - Това е първото частно сертифицирано летище в България. На летище „Долна баня” оперира Одобрена организация обучение „Ратан”. Основната дейност на центъра е обучение на професионални и любители – пилоти на самолети – от началото до тяхното пълно лицензиране. Организация за летателно обучение "Ратан" предоставя възможност за наемане на самолети с инструктор на борда за изпълнение на полети. Летателната площадка и самолетите са подходящо място и за провеждане на различни форуми или тимбилдинг мероприятия, снимки и др.

                                                        

Църкви, параклиси и манастири

Манастир „Свето Възнесение Господне“ се намира на територията на село Свети Спас, датиращ от IV век (324г.)

Манастир „Преподобна Парашкева Петка Българска“ се намира в подножието на Ихтиманска Средна гора, на два километра Източно от град Долна баня.

Първата църква „Успение на Пресвета Богородица“ се намира на две минути път Северозападно от площада на град Долна баня. Трикорабна каменна базилика, построена през 1870г.

Параклис „Света Парашкева Петка Българска“, намиращ на около двеста метра северно от едноименният манастир.

Параклис "Св. Св. Петър и Павел"  изграден на територията на Почивна станция на МВР.

Параклис „Свети Пророк Илия“ в местността „Лопово“ на 1600м. надморска височина.

Щъркеловите гнезда - Долна баня е печелила награди за град с най- много щъркелови гнезда.

Читалище "Рила - 1898", Часовниковата кула и Музей - Намират се на градския площад на Долна баня.