Z6_PPGAHG8001C6B0QP77BB1I2OE5
Z7_PPGAHG8001U200QRVGK50T5530

Забележителности

Дата на публикуване: 07.10.2021
Последна актуализация: 17.12.2021

ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ В ОБЩИНА ДОЛНА БАНЯ

В подножието на Източна Рила, близо до стария “горен друм” се намират останки от старото селище ”Венетица”, 7 тракийски надгробни некропола с 27 могили и 3 самостоянелни надгробни могили. В западна посока около вр. “Църквище” има руини от две стари крепости. Едната, известна днес като “Голямо Градище”, в миналото е била крепостта „Кючук чаир”. Заедно с портата „Траянови врата” и Самуиловата крепост /над с.  Костенец/  са  погранични  крепости  на  Първата  българска  държава.  В  крепостта „Голямо градище” е имало изграден храм в чест на Св. Иван Рилски Чудотворец, а зад крепостта „Малко градище” – женски скит „Св. Петка”. В тази посока за запазени останки от две антични и късноантични селища, части от античен и средновековен път и надгробни могили.

В полите на източна Рила се намират останките на манастира „Св.Спас”, където е изграден манастир „Свети Спас“, който дава и името на село Свети Спас ,част от община Долна баня. В подножието на Ихтиманската средна гора е параклиса на „Св.Петка”. До него има и  изградената черква „Света Петка”. Освен останките от древните селища, пътища и античните могили като паметници на  културата  с  местно  значение  са  обявени  осем  къщи  в  гр.  Долна  баня- Старата община, Вила на ген.Гешев, Вила на Сребърников, Къща на наследници на К.Попов, Къща на Баняджиев, Къща на Хр. Симеонов, Къща на Венета и Димка Дебелянови /сестри на поета Димчо Дебелянов/ и др. Старото училище е превърнато в музей, в който са изложени експонати, разкази, картини и носии, част от бита и историята на долнобанци.

Друга забележителност в общината са сградите изградени около един от минералните извори в града. Към 1700 г. Хаджи Радослав от Костенец построява две сгради около минералните извори в горната част на котловината. Едната част от сградата  е запазена като женско отделение на днешната хигиенна баня. През 2014 г. с финансови средства по “Програма за развитие на селските райони”  втората сграда - Римската баня е реконструирана, като напълно е запазен архитектурният и облик. И до ден днешен Римската баня е един от символите и забележителностите на община Долна баня В общината са издигнати различни храмове: Храм  “Света  Парашкева  Петка  Българска”,  Скитът  “Света  Петка”,  Оброчище  и  храм „Свети Великомъченик Георги”, Храм “Успение на Пресвета Богородица“ и Манастир “Свето Възнесение Господне”.

Голяма част от паметниците на културата в общината не са проучени и се рушат. Достъпността до по-голямата част от обектите е затруднена, с изключение на онези от тях, които попадат на територията на общинския център и вилната зона. До паметниците на културата, разположени на югоизток от общинския център, не е осигурен транспортен достъп.

На централния площад на гард Долна баня се извисява Часовниковата кула, в близост до образцово народно читалище "Рила-1898".

Забележителност за община Долна баня са и многобройните гнезда на щъркели. Всяка пролет тук долитат и гнездят над 30 двойки бели щъркели. Те са голяма атракция за туристите и гордост за долнобанци. Не веднъж община Долна баня е печелила конкурс  за най-много щъркелови гнезда в България.